Jak si vybrat ideální vůni?

Vůně nás provází každým dnem. Pro každého člověka se hodí jiná vůně, je neviditelným doplňkem našeho stylu a vyjádřením  individuality. Správně zvolený parfém zvýrazňuje ženské kouzlo, podporuje vášeň, sebejistotu a sílu osobnosti, vyvolává vzpomínky. Vůně se zároveň může stát natolik ikonickou, že si ji budete spojovat s konkrétní osobou nebo okamžikem.

 

Ať už vybíráte vůni pro sebe nebo jako dárek pro někoho jiného, pro snazší volbu vám přiblížíme pár základních pojmů ze světa parfémů a podmanivých vůní.

 

článek FB (1)

 

Hlava, srdce a základ parfému

Všimli jste si, že po nanesení parfému se vůně během několika hodin mění a postupně jsou výrazné různé tóny? To proto, že každý parfém je promyšlenou kompozicí mnoha vonných složek sladěných do jedné výsledné vůně. Skladba parfému je téměř jako alchymie - jednotlivé složky se vzájemně prolínají a musí se doplňovat, a to kdykoliv po aplikaci vůně, tak, jak se postupně uvolňují. Ne nadarmo jsou mistři parfumáři považováni doslova za umělce.

Podstata většiny parfémů se řídí pyramidovým uspořádáním jednotlivých vůní, které společně tvoří harmonický celek - parfémové akordy. Tato pyramida (tedy kompozice vůně) je rozdělena do 3 stupňů:

vivien_parfemova-pyramida 

− HLAVA PARFÉMU (svrchní tóny): Lehké a svěží tóny, které cítíte jako první. Tato část parfému slouží k upoutání pozornosti a obvykle utváří první dojem z vůně - svrchní tóny však po pár minutách vyprchají a ustupují srdci parfému.

− SRDCE PARFÉMU (střední tóny): Často obsahuje květinové nebo ovocné složky a vydrží vonět několik hodin. Střední tóny představují “duši” parfému a udávají charakter vůně.

− ZÁKLAD PARFÉMU (nízké tóny): Po odeznění srdce přicházejí na řadu silné a jiskrné tóny jako je například vanilka, pižmo, ambra nebo čokoláda, které dodávají vůni hloubku a podporují střední tóny. Složky v základu se uvolňují pozvolna a podle síly parfému vydrží vonět i celý den.

 

Proto je při výběru nové vůně vhodné dát parfému čas, aby vystoupily všechny vonné složky. K tomu jsou ideální vzorky vůní - usnadní vám výběr a můžete poznat výsledný efekt a charakter vůně na vlastní kůži. Nemusíte se rozhodovat podle prvního dojmu a ujasníte si, zda je vybraná vůně ta pravá pro vás.

 

Víte, že ..?

Slovo parfém se v češtině většinou používá jako označení voňavek všeho druhu, ve skutečnosti se však jedná o označení vůně s největším podílem vonných esencí.

 

 

Jak poznáte sílu a výdrž parfému?

O tom, zda bude vaše vůně cítit po celý den, nebo za chvíli vyprchá, rozhoduje koncentrace vonných složek parfému. Čím vyšší je podíl vonných složek v alkoholu, tím je vůně silnější a vydrží déle vonět. Ve světě parfémů existuje praktické rozdělení, stačí se podívat na označení typu vůně.

  • Parfém / “Parfum” nebo také “Extrait de Parfum” (P): král mezi vůněmi, obsahuje asi 20 - 30 % vonných esencí, nejkvalitnější a nejintenzivnější typ vůně, je dlouhotrvající a výraznou variantou, která se hodí na večer a pro výjimečné příležitosti, stačí nanést jen pár kapek
  • Parfémovaná voda / “ Eau de Parfum” (EdP): obsahuje přibližně 10 - 20 % vonných esencí,  obecně je nejprodávanější variantou vůní, který nabízí vysokou kvalitu za příznivou cenu a zároveň vydrží vonět po celý den
  • Toaletní voda / “Eau de Toilette” (EdT): obsahuje asi 5 - 10 % vonných esencí, výdrž je většinou dostačující pro celodenní nošení
  • Kolínská voda / “Eau de Cologne” (EdC): obsahuje asi 3 - 5 % vonných esencí, není příliš intenzivní a po pár hodinách je potřeba aplikaci zopakovat
  • “Eau Fraîche": obsahuje přibližně 1 - 3 % vonných esencí, lehký a nevtíravý typ vůně, které nevydrží dlouho, ale jsou nejlevnější variantou

 

vivien_parfemy-foto 

 

Výběr vůně podle složek

Existují stovky vonných složek a v každém parfému jich najdete hned několik. Podle charakteru vůně se parfémy dělí na několik základních kategorií: citrusové, květinové, dřevité, kořenité, aromatické, orientální, kožené a chyprové vůně. Podle typu vůně a skladbě vonných složek si pak snadněji dokážete představit, jak bude parfém vonět.

 

vivien_parfemy_citrusove 

Nejstarší kategorie vůní, která připomíná atmosféru dovolené v Středomořských zemích. Citrusové tóny jsou stejně jako nálada v těchto koutech svěží, jiskrné, plné života a energie. Tyto vůně se hodí pro aktivní, sportovně založené osoby, které jsou neustále v pohybu. Výhodou citrusových vůní je, že jsou vhodné pro celodenní nošení ve škole či práci i pro horké letní dny. Jejich slabinou bývá většinou kratší výdrž.

 

Nejčastější složky: citron, mandarinka, bergamot, pomeranč, grapefruit, limetka

 

vivien_parfemy_kvetinove 

Vůně připomínající náruč čerstvě natrhaných květin jsou u žen bezkonkurenčně nejoblíbenější kategorií. Tradičně se květinové vůně spojují s ženskostí, něžností, smyslností a jemnou aurou. Chcete podpořit svou ženskou křehkost? Podmanivé květinové tóny v mužích vzbuzují ochranitelské pudy, proto jsou jako stvořené pro romanticky založené ženy.

Květinové vůně zahrnují celou škálu vůní od lehkých jarních tónů až po výrazné omamné kombinace. Některé květinové vůně, jako například jasmín, mají také afrodiziakální účinky.

 

Nejčastější složky: růže, jasmín, frézie, fialky, kosatec, pivoňka, lilie, levandule, konvalinky, pačuli, tuberóza, mimóza

 

vivien_parfemy_drevite 

Kategorie dřevitých vůní je někde na pomezí mezi svěžími a hřejivými. Zahrnuje široké spektrum tónů od vzácných dřevin, zemité aroma pryskyřice, nezaměnitelnou hřejivou vůni santalu, kouřové aroma vetiveru, hlubokou vůni cedru i přírodní tóny čerstvě pokácených jehličnanů.

Dřevitý charakter vůně vytváří silný základ a například v kombinaci se sladkými ovocnými tóny podporuje sofistikovanost, smyslnost a tajemnost ženy. V pánských parfémech vytváří sebevědomou a dominantní auru. 

 

Nejčastější složky: santalové dřevo, cedr, pačuli, vetiver, oud, palisandr, borovice, pryskyřice

 

vivien_parfemy_orientalni 

 

Parfémy s vůní Orientu jsou zahaleny tajemstvím a evokují atmosféru východního trhu s kořením, východy slunce v poušti i nezaměnitelnou sladkost vonných tyčinek.  

Opulentní a hřejivé exotické tóny orientálních vůní budou nejvíce slušet temperamentním, smyslným a vášnivým ženám, které se nebojí být středem pozornosti. Intenzivní orientální vůně mají velkou výdrž. Doporučujeme je spíše na chladnější období roku a pro večerní příležitosti.

 

Nejčastější složky: ambra, pižmo, skořice, vanilka, kadidlo, myrta

 

 

Výběr vhodného parfému je vždy individuální záležitost, proto volte takové, které odpovídají vašemu vkusu. Nejdůležitější je cítit se ve zvolené vůni dobře!

Při výběru vůně přihlížejte také k aktuálnímu ročnímu období. Obecně se na jaro a léto hodí spíše lehčí a méně výrazné vůně. Typické jsou svěží ovocné, květinové a vodní tóny. V zimě klidně sáhněte po těžší a sladší vůni, která je založená na orientálních složkách jako je vanilka, santal, cedr, mošus nebo čokoláda.

 

Většina lidí má jednu nebo dvě oblíbené kategorie vůní. Jaká je vaše nejoblíbenější? Květinová, citrusová, kořenitá,...?

 

Nejprodávanější vůně Viviencosmetics.cz:

 EDP SHINE                                              EDP CHARM                                              EDP SEA FAY

 

Pokud si nebudete jisti výběrem vhodné vůně přesně pro vás,

zavolejte naší kosmetické poradkyni Monice. 

 

phone  495 216 060